Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over hoogsensitiviteit

Sommige vragen krijgen wij regelmatig en daarom willen we die hier alvast voor je beantwoorden:

  • Kan mijn kind worden getest op hoogsensitiviteit?
    Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap, geen diagnose. Daarom kan een test niet officieel vaststellen dat een kind hooggevoelig is. Wel is het mogelijk om aan de hand van een lijst met karaktereigenschappen te bepalen of een kind mogelijk hooggevoelig is.
  • De school van mijn kind erkent geen hoogsensitiviteit. Ze willen er niets mee doen, omdat het volgens hen niet bestaat. Is dat echt zo?
    Het bestaan van hoogsensitiviteit is wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd door Elaine Aron. In 2007 deed Sietske Walda in opdracht van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek naar hoogsensitiviteit onder kinderen. Klinisch psycholoog Elke van Hoof (VUB) deed in 2015 een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit. Het bestaat dus wel degelijk.
  • Hebben jullie informatie over hoogsensitiviteit bij pubers?
    Het boek Wegwijs in hooggevoeligheid is ook geschikt voor tieners, vanwege de bijdragen van de 14-jarige Erienne. In ons magazine HSK-XL publiceerden wij een interview met het 19-jarige meisje Lody, waarin zij vertelt over hoe ze als puber omging met haar hooggevoeligheid. Lees dit interview hier.
  • Hebben jullie informatie over het opvoeden van een hooggevoelig kind?
    Ja, in onze webshop is leesmateriaal beschikbaar over het opvoeden van een hoogsensitief kind, zoals het boek Wegwijs in hooggevoeligheid. Ook kan onze professionele begeleiding hulp bieden.
  • Wat voor school past het beste bij een hoogsensitief kind?
    Alle soorten onderwijs kunnen passen bij een hoogsensitief kind. Onze ervaring is dat de leerkracht en de houding van de school ten opzichte van hooggevoeligheid de belangrijkste rol spelen.
  • Mijn kind wil een spreekbeurt houden over hoogsensitiviteit. Hebben jullie hier materiaal voor?
    Helaas hebben wij geen materiaal dat een kind kan gebruiken tijdens een spreekbeurt. Wel bevat het tweede nummer van ons magazine HSK-XL een artikel over het maken én het houden van een spreekbeurt over hooggevoeligheid.