Artikelen

Artikelen

Meer lezen over hooggevoelige kinderen? Onderstaande artikelen zijn vrij toegankelijk, en eerder gepubliceerd in verschillende tijdschriften.

Als je alleen iets kunt leren wat je begrijpt
door Gerarda van der Veen
Marysia heeft een IQ van rond de 130. Dat betekent niet dat ze makkelijk leert. Op de basisschool deed ze er lang over om te leren lezen; op de middelbare school lukte het haar maar niet om de lesstof van vakken als biologie, geschiedenis en aardrijkskunde onder de knie te krijgen. Pas nu ze psychologie studeert gaat het leren haar gemakkelijk af, omdat ze eindelijk begrijpt wát ze leert.

Het hoogstimulatieve kind
door Gerarda van der Veen
Hoogsensitiviteit kent een drukke variant, die bij kinderen kenbaar is in onstuimig en emotioneel intens gedrag dat vaak moeilijk te corrigeren is. In de klas kunnen deze kinderen zich clownesk gedragen en anderen storen bij hun werk. Als je niet beter weet zou je denken dat ze blijk geven van ADHD. Hoe herken je de verschillen tussen hoogstimulatief en ADHD?

‘Je hoogbegaafde kant wil uitdaging, je hoogsensitieve kant wil niet opvallen’
door Gerarda en Erienne van der Veen
Dubbelinterview Gerarda van der Veen en haar dochter Erienne. Samen schreven ze in 2014 het boek ‘Wegwijs in hooggevoeligheid’. Inmiddels heeft Gerarda nog twee boeken over hooggevoeligheid op haar naam staan en bracht Erienne haar eerste eigen boek uit: ‘SpeelGoedSamen’.

Het aparte meisje : een moeder vertelt over haar hooggevoelige puberdochter
door Henk-Jan van der Veen
Daar sta je dan. Je bent puber en ook nog hooggevoelig. Wat gaat er door je heen als klasgenoten aan je vragen waarom je zo stil en rustig bent?

“Waar is juf naartoe? : het belang van houvast voor (hoog)gevoelige kinderen in de kinderopvang
door Erienne van der Veen
Met simpele aanpassingen binnen de kinderopvang is een (hoog)sensitief kind goed geholpen. Als de leidster over kennis beschikt over hooggevoeligheid, kan zij het kind op de juiste manier begeleiden.