Begeleiding

Begeleiding bij de opvoeding – óf voor jezelf

Ouders zien gedrag van hun kind nauwelijks meer als een kans of mogelijkheid tot opvoeding, maar vooral als een probleem dat vraagt om hulpverlening of coaching. Veel gedrag van een kind is echter een vraag om duidelijkheid van de ouders, om regels en waarden die consequent en eenduidig zijn. Goede opvoeders zien ongewenst gedrag, anders zijn of problemen van hun kind als een mogelijkheid om hun pedagogische aanpak te verbeteren en te verfijnen. Goede opvoeders stellen hun verwachtingen naar het kind toe niet bij, maar blijven door een effectieve begeleiding een appèl doen op wie hij kan worden.

Mijn naam is Gerarda van der Veen en ik wil je helpen duidelijk te krijgen wat je kind nodig heeft in de opvoeding, zodat hij zijn plek in de wereld kan innemen. Ik heb veel ervaring met hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid, maar ik heb inmiddels geleerd dat een kind meer nodig heeft dan een dergelijke term om zijn persoonlijkheid en identiteit te kunnen vormen. Ik geef dan ook géén begeleiding bij hooggevoeligheid of hoogbegaafdheid. Wel leg ik uit wat je kind in de opvoeding nodig heeft om vanuit zijn gevoelige of begaafde karakter de verbinding met de wereld te kunnen maken.

Keuze

Wanneer kies je NIET voor mij?

 • Als je een kindercoach zoekt; ik werk niet met kinderen.
 • Als je wilt weten of je kind hoogsensitief is; ik richt mij op de opvoeding, niet op het label.
 • Als je denkt je kind te moeten beschermen tegen de wereld (thuishouden vanwege overprikkeling bijvoorbeeld) en daarin door mij bevestigd wilt worden. Ik vind juist dat kinderen moeten leren met weerstand uit de wereld om te gaan en ik leer je graag hoe je dat doet.
 • Als je het lastig vindt om te horen dat er misschien iets aan je eigen gedrag richting je kind of je opvoedkundige aanpak moet veranderen.
 • Als je van mij tips en trucs verwacht voor bepaalde situaties die je met je kind tegenkomt. Mijn opvatting is dat het gebruik van tips en trucs vaak juist probleemgedrag veroorzaakt, omdat ze een kind onvoldoende brengen tot zelfstandigheid (in de pedagogische betekenis van het woord).
 • Als je de kosten van een consult wilt declareren bij een ziektekostenverzekering; mijn consulten worden niet vergoed.

Wanneer kies je WEL voor mij?

 • Als je een specifieke vraag hebt over de opvoeding van jóuw kind.
 • Als je kind ongewenst gedrag laat zien en je dat gedrag niet via hulpverlening maar zélf, als opvoeder van je kind, wilt oplossen.
 • Als je bereid bent te reflecteren op je eigen gedrag en opvoedkundige aanpak.
 • Als jij je kind wilt leren om, ondanks weerstand, zijn/haar plek in de wereld in te nemen.
 • Als je zelf vastloopt in je leven en wilt weten waar je weg ligt (dus: ja, ik help ook volwassenen).
 • Als je open staat voor astrologie, zie hieronder.

Werkwijze

Ik werk met astrologie. Bij iedere hulpvraag haal ik basisinformatie uit de horoscoop. Jij kiest er zelf voor of je daar meer over wilt weten of niet. Ik kan dus je hulpvraag behandelen zonder enige astrologische achtergrond met je te delen (al gebruik ik de horoscoop zelf wel ter oriëntatie); of ik leg in het consult mijn astrologische inzichten aan je voor. Heb je geen interesse in astrologie, dan raad ik je aan te kiezen voor het O-consult (zie hieronder).
Astrologie helpt de context van een vraag of probleem duidelijk te maken. Die context kan liggen in het verleden (copingstrategieën of trauma’s werken door in het nu), in de toekomst (je staat voor een keuze, welke weg moet je gaan?) of in de familie (familiepatronen en voorouderlijke thema’s hebben invloed op jou of je kind). Via een horoscoop is hier snel inzicht in te geven.
Astrologie is voor mij bovendien een hulpmiddel. Een horoscoop activeert mijn vermogens (die door een bijna-doodervaring zijn ontstaan) om te weten wat iemands weg is, of diegene zich helder op die weg bevindt en zo niet, wat er moet gebeuren om meer invulling aan die weg te geven.

Ik bied het volgende aan:

K-consult

In dit consult ligt de nadruk op het Karakter van je kind.

Soms denken ouders dat het niet goed gaat met hun kind, omdat bepaald gedrag daarop zou wijzen (zoals onzekerheid, terugtrekken, beweeglijkheid). Een horoscoop geeft meer duidelijkheid. Ik kan snel zien of je kind uit balans is of dat hij zich ontwikkelt naar verwachting en met zijn gedrag juist uiting geeft aan wie hij is. Ik geef je duidelijkheid over het karakter van je kind en vertaal mijn inzichten naar de opvoeding: hoe geef je begeleiding aan het gedrag, zodat je kind kan worden wie hij bedoeld is te zijn.

O-consult

In dit consult ligt de nadruk op de Opvoeding van je kind.

Je hulpvraag gaat over ongewenst gedrag of een situatie in de opvoeding waar je geen grip op krijgt. Met behulp van het blokkentorenmodel (zie onder visie) leg ik uit in welke ontwikkelingsfase je kind zich bevindt en wat hij daarin nodig heeft van jou aan houding, waarden en verwachtingen. Die aspecten pas ik toe op de door jou ingebrachte situatie(s). Ik neem je huidige aanpak onder de loep en mocht het nodig zijn dan bespreek ik met je waar en hoe je andere accenten kunt leggen in de opvoeding.

V-consult

In dit consult sta jij als Volwassene centraal.

Je komt met een hulpvraag bij mij en ik kijk naar je horoscoop voor antwoorden. Volg jij je weg of ben je uit balans geraakt? Sta je voor een keerpunt en wat zijn dan je mogelijkheden? Wat heeft het komende jaar je te bieden? Op allerlei levensgebieden (werk, relatie, kinderen, opleiding, vriendschap) kan ik je inzichten aanreiken via verschillende astrologische technieken (geboortehoroscoop met transits en progressies, solaar, uurhoek, relatie- of bedrijfshoroscoop).

Prijzen:
K-consult: 95 euro (duur: 1 uur 15 minuten)
O-consult: 85 euro (duur 1 uur)
V-consult: 95 euro (duur: 1 uur 15 minuten)
Telefonisch consult: 75 euro (duur: 45 minuten)
Schriftelijk verslag: 60 euro (extra keuze bij een K- of V-consult)

Locatie:
Persoonlijke consulten vinden plaats in Zwolle.

Contact

Vul onderstaand contactformulier (‘Ik zoek begeleiding’) in en druk op verzenden. Na ontvangst kijk ik of je vraag geschikt is voor het type consult dat ik geef. Zo niet, dan krijg je daar in een e-mail uitleg van. Zo ja, dan maken we een afspraak en stuur ik je een intakeformulier, waarin je onder meer de benodigde geboortegegevens vermeldt (dag, plaats en tijdstip).

Mijn consultkeuze:
K-consultO-consultV-consult