De volgende brochures over hoogsensitieve kinderen zijn een exclusieve uitgave van LiHSK en alleen bij ons verkrijgbaar.
Hoogsensitieve kinderen zijn empathisch, gewetensvol, nauwgezet, associatief en creatief. Combineren zij deze kwaliteiten met kenmerken van hoogbegaafdheid (slim, origineel, diepzinnig, vernieuwend, onderzoekend), dan zien we kinderen met een directe en complexe wisselwerking tussen een grote gevoeligheid en een creatieve intelligentie. Omdat ze zo betrokken zijn bij hun omgeving, kunnen ze hun leergierigheid gaan onderdrukken (ze willen niet anders zijn en niet opvallen) en daarom is de kans op onderpresteren groot. Deze brochure geeft een praktisch en helder profiel van hoogsensitief/hoogbegaafde kinderen.
In dit blog wordt de brochure ‘Beeldenrijk’ uitgebreid beschreven.
In vrijwel iedere klas zitten één of meer hoogsensitieve kinderen. Toch worden zij over het algemeen niet als zodanig herkend. De meeste informatie over hoogsensitiviteit is geschreven in een gevoelsmatige of spirituele context, waardoor er weinig praktische binding lijkt te zijn met het onderwijs. Veel leerkrachten associëren het begrip dan ook met zweverigheid of verlegen gedrag ‘waar een kind wel overheen groeit’. Maar hoogsensitiviteit staat voor meer dan alleen een emotionele gevoeligheid. Hoogsensitieve kinderen hebben bijvoorbeeld een leerstrategie die vraagt om een gerichte begeleiding van de leerkracht.
Deze brochure gaat in op twee vragen: hoe zijn hoogsensitieve kinderen te herkennen, en wat hebben zij nodig aan begeleiding in de klas?
Bij een kind is de kwaliteit van hoogsensitiviteit in potentie aanwezig. De houding van ouders (en leerkrachten) ten opzichte van de eigenschap is van groot belang. Groeit hoogsensitiviteit uit tot een kracht of tot een kwetsbaarheid? Gerarda van der Veen moedigt je in deze brochure aan om rekening te houden met de gevoeligheid van je kind, maar ook weer niet zodanig dat je je kind gaat beschermen. Want wist je dat je met een te beschermende houding de kracht van hoogsensitiviteit net zo goed ondermijnt als iemand die de eigenschap negeert en streng is?
Vijf artikelen en twee blogs zijn in deze brochure bijeen gebracht, met als rode draad ‘hoogsensitiviteit als kwaliteit’. De artikelen en blogs zijn eerder gepubliceerd in verscheidene magazines en komen via deze brochure beschikbaar voor een groter publiek
Hoogsensitieve kinderen kunnen soms moeite hebben met naar school gaan. Zij doen er zoveel indrukken op dat zij moe thuiskomen of last hebben van hoofd- en buikpijn. Voor ouders kan het een oplossing lijken om hun kind thuis te houden. Maar voor je het weet is je kind langdurig thuis en wil helemaal niet meer naar school. Er is dan sprake van schoolweigering. Langdurig thuisblijven van school heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Het is dan ook geen gewenste oplossing bij schoolangst, overprikkeling of andere problemen die samenhangen met hoogsensitiviteit.
Deze brochure legt uit wat schoolweigering inhoudt, hoe schoolweigering en hoogsensitiviteit in relatie kunnen staan tot elkaar en wat je als ouders kunt doen om schoolweigering te voorkomen. De school en de ouders zijn samen verantwoordelijk voor de aanpak van schoolweigering, waarvoor een stappenplan wordt gegeven.
Een kind of jongere met PDA heeft een intense neiging tot autonomie. Het wil niet (kan niet) gehoorzamen aan regels en eisen, vanwege innerlijke weerstand of angst. PDA – dat in Nederland nauwelijks bekend is – geldt als onderdeel van het autistisch spectrum. In deze brochure echter staat de koppeling tussen PDA en hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit centraal. We zien dan – anders dan bij autisme – meer zelfreflectie en gedragssturing, wat ruimte biedt voor andere benaderingen.
Deze brochure beschrijft PDA: wat is het, hoe herken en begeleid je het. En licht toe hoe PDA zich manifesteert in combinatie met hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat het vermijdingsgedrag, dat zo kenmerkend is voor PDA, bewust gemaakt kan worden en te reguleren is.