Gevoeligheid in de klas

Gevoeligheid in de klas

 

 

Eén op de vijf leerlingen in de klas is een gevoelig kind: empathisch, sociaal, creatief en erg open voor indrukken en prikkels. Een dergelijk kind kan de schoolomgeving soms als overweldigend en onveilig ervaren. Met gevolg dat het kind zich vooral druk en opstandig of juist kwetsbaar en angstig gedraagt en de schoolresultaten achterblijven bij de verwachtingen.

Met enkele kleine aanpassingen kan een gevoelig kind zich al een stuk veiliger voelen in de klas. De auteur maakt onderscheid in leerlingen die ‘stil’-gevoelig (hoogsensitief) en die ‘druk’- gevoelig (hoogstimulatief) zijn. Een dergelijk onderscheid is gewenst, omdat de aard van de gevoeligheid verschilt en daarmee ook de aanpak en de houding naar de leerling toe.

Dit boek maakt duidelijk hoe je gevoelige kinderen in de klas kunt herkennen, wat hun kwaliteiten en hun valkuilen zijn en bij welke begeleiding zij zich het meest gekend en gesteund weten, zodat hun onderwijsplek veilig genoeg is om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. De uitleg in dit boek is praktisch, de vele tips en voorbeelden halen de praktijk dichtbij.

Gevoeligheid in de klas is bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders in het basisonderwijs. Maar ook voor ouders met een gevoelig kind op de basisschool biedt dit boek waardevolle informatie.

​Auteur: Gerarda van der Veen
Uitgeverij: 248 Media
Omvang: 104 pagina’s
Uitvoering: hardcover
Uitgave: 3e druk, 2019 (1e druk: 2015)
Prijs: € 25,95

Direct bestellen

Reviews

“Super interessant en verhelderend boek! Voor mij als hooggevoelige moeder, met hooggevoelige kinderen en juf een ware eye-opener! Makkelijk leesbaar, veel informatie en boordevol tips! Ik hem hem al aanbevolen aan twee andere collega’s! De tips zijn heel praktisch en heel erg gericht op erkenning van het kind.”
(Mar4, via bol.com)

“We kennen ze allemaal wel: hooggevoelige kinderen. Omdat we het druk hebben schieten ze er weleens bij in. We vinden ze soms ‘zeuren’.Dit boek laat zien hoe je met kleine ingrepen ook kunt helpen. Alles onder het kernwoord: acceptatie. Prima boek!”
(Bertus Meijer, Onderwijsenzo)

“Zeer duidelijke beschrijving, heel herkenbaar, praktische tips.ik heb het boek al aan een aantal personen (lees juffrouw, oppas en oma’s) laten lezen die er allemaal hun voordeel uit halen.”
(AnkeMB, via bol.com)