Ouders doen ertoe

Ouders doen ertoe

Ouders begrijpen meestal heel goed dat kinderen qua onderwijs bepaalde behoeften hebben. Het onderwijsaanbod moet aansluiten bij hun leergierigheid en leercapaciteiten, anders kan ongewenst of passief gedrag een signaal zijn dat kinderen behoefte hebben aan méér dan het onderwijs hen biedt.

Ouders zijn er vaak minder goed van op de hoogte dat kinderen ook qua opvoeding behoeften hebben. De huidige samenleving is dynamisch, veeleisend en gecompliceerd. Kinderen hebben nogal wat vaardigheden nodig om hun plek in het leven in te kunnen nemen en alleen via een goede opvoeding kunnen zij zich die eigen maken. Mist de opvoeding diepgang, dan kan ongewenst of passief gedrag een signaal zijn dat kinderen behoefte hebben aan méér dan de opvoeding hen biedt.

Dit boek wil duidelijk maken dat ouders ertoe doen. In de huidige dynamische wereld, waarin vooral succeservaringen tellen en iedereen het ook nog leuk moet hebben, maakt de kwaliteit van de opvoeding alle verschil. Gerarda van der Veen legt uit waar een goede opvoeding aan voldoet en hoe die ervoor zorgt dat kinderen het leven – hoe dynamisch en veeleisend ook – aan kunnen en er ook nog wat van weten te maken.

Ouders doen ertoe gaat over het opvoeden van alle kinderen, maar weerspiegelt ook de expertise van de auteur met hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Zij legt uit hoeveel baat hoogsensitieve en hoogbegaafde kinderen hebben bij een goede opvoeding, omdat een stevige innerlijke basis ieder ‘anders zijn’ kan dragen. Daarnaast werpt zij licht op de twee uitingen van gevoeligheid (hoogsensitief en hoogstimulatief) en geeft aan hoe een opvoedkundige aanpak zonder diepgang kan leiden tot gedrag bij kinderen dat lijkt op hooggevoeligheid, maar het niet is.

Auteur: Gerarda van der Veen
Uitgeverij: 248 Media
Omvang: 170 pagina’s
Uitvoering: hardcover
Uitgave: 1e druk, 2020
Prijs: € 22,95


Reviews

“Het vernieuwende van dit boek is dat het de kennis over hoogsensitiviteit combineert met de inzichten rond de groeiprocessen die kinderen doormaken. Daarmee is dit boek vernieuwend en verdiepend ten opzichte van de boeken die er al zijn. […] Een aanrader voor alle ouders die het beste willen voor hun kind, ook als dat betekent dat ze hun eigen begeleiding moeten aanpassen aan de nieuw opgedane inzichten.”
(Esther Bergsma – hoogsensitief.nl. Lees de volledige recensie hier)

“Alleen al de titel is zo bemoedigend voor ouders, die vaak genoeg met hun handen in het haar zitten omdat ze niet weten hoe ‘opvoeding’ eigenlijk werkt. … Ik ben ontzettend blij dat dit boek er gekomen is. Het is een ongelooflijk waardevol document waardoor opvoeden, lesgeven en coachen een waar feestje wordt.”
(Brigitta van den Berg – moeder, kleuterjuf en kindercoach. Lees de volledige recensie hier)

“Wat zet dit boek de huidige trends, onze manier van en kijk op opvoeden helder neer op papier! Een aanrader voor wie reflectief en breed durft te kijken naar zijn of haar eigen manier van opvoeden.”
(Nelleke Keuning – leerkracht en specialist Jonge Kind)