Over LiHSK

Over LiHSK

LiHSK staat voor Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen. Dit informatiepunt is opgericht in 2004, door partners Henk-Jan en Gerarda van der Veen, naar aanleiding van de hooggevoeligheid van hun beider dochters.

Gerarda (1968) heeft jarenlang pionierswerk verricht in het onder de aandacht brengen van hoogsensitiviteit bij kinderen. Haar bestseller Wegwijs in hooggevoeligheid is nog altijd toonaangevend bij de herkenning en begeleiding van hoogsensitieve kinderen. Inmiddels richt zij zich vooral op de opvoedkundige kant en in haar nieuwe boek Ouders doen ertoe (verschijnt januari 2020) zet zij haar visie met betrekking tot opvoeding, gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen uit de pedagogiek en de ontwikkelingspsychologie, helder en inzichtelijk neer. Gerarda schrijft regelmatig artikelen over hooggevoeligheid voor het magazine gifted@248 van uitgeverij 248 Media. Ook schrijft ze boekrecensies voor dit magazine.

Gerarda van der Veen is auteur van de boeken:

  • Ineens geen kind meer: als je op jonge leeftijd een bijna-doodervaring krijgt (2009)
  • Wegwijs in hooggevoeligheid : gids voor ouder en kind (2012, 4e druk 2016)
  • Gevoeligheid in de klas : herkenning en begeleiding van hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen op de basisschool (2015, 2e druk 2017)
  • Het hoogstimulatieve kind : hoe ga je om met kinderen die gevoeligheid combineren met druk en emotioneel intens gedrag (2017)

Daarnaast schreef ze meerdere brochures, een werkboek voor kinderen en ontwikkelde zij de Hooggevoeligheid speel- en coachingskaarten voor kinderen.

Henk-Jan (1965) geeft incidenteel nog lezingen voor LiHSK, maar richt zich momenteel vooral op zijn vaste baan als Boswachter PR bij Staatsbosbeheer en het onder de aandacht brengen van het belang van biodiversiteit in de natuur.