Wegwijs in hooggevoeligheid

Wegwijs in hooggevoeligheid

 

 

Hooggevoelige kinderen merken veel op in hun omgeving en denken diep na over wat ze waarnemen. Ze zijn empathisch, gewetensvol, creatief, sociaal sensitief en functioneren het beste in een harmonieuze sfeer. Maar ze kunnen ook behoedzaam, angstig en zeer emotioneel zijn.

In Wegwijs in hooggevoeligheid legt Gerarda van der Veen uit hoe je als ouders je hoogsensitieve kind de beste zorg en begeleiding kunt bieden. Deze gids geeft in deel 1 een uitgebreide beschrijving van kenmerkende aspecten van hoogsensitiviteit bij kinderen en hoe je daar als ouders mee kunt omgaan:

– veel opmerken (indrukken opdoen, in- en aanvoelen, overprikkeling)
– diep nadenken (rechtvaardigheidsgevoel, gewetensvol)
– verandering (behoedzaamheid, houvast)
– angst (afscheid nemen, trauma)
– emoties en gevoelens (emoties benoemen, actief luisteren, grenzen stellen)
– harmonie (sociaal sensitief, sfeer, ordening)
– slim en creatief (creatief denken, visueel-ruimtelijk denken, onderpresteren)

Deel 2 van deze gids bevat handvatten voor begeleiding in verschillende leeftijdsfasen:

– peuter (peuterspeelzaal, kinderopvang)
– kleuter (schoolkeuze, groep 1)
– jong kind (groep 3, een eigen ‘ik’, naast je kind staan)
– tiener (schooladvies, middelbaar onderwijs)
– puber (erbij horen, puberteit, de hoogsensitieve jongen, het hoogsensitieve meisje)

Hoe is het voor een kind om hooggevoelig te zijn? Dochter Erienne (14 jaar) voegt aan deze gids haar belevingen toe, over onder meer omgaan met verandering, afscheid nemen en overprikkeling. In vlotte anekdotes schetst zij een beeld van hoe zij, terwijl zij opgroeide, leerde omgaan met haar sensitiviteit. Dat maakt deze gids ook voor kinderen een wegwijzer in hooggevoeligheid. 

Auteur: Gerarda van der Veen
Uitgeverij: 248 Media
Omvang: 160 pagina’s
Uitvoering: hardcover
Uitgave: 5e druk, 2021 (1e druk, 2012)
Prijs: € 18,95

Direct bestellen

Reviews

“De kracht van dit boek ligt in het benoemen van de balans tussen dat waar een hooggevoelig kind voor wil wegduiken en de eisen die de maatschappij stelt. Gerarda beschrijft heel mooi en respectvol hoe ouders en kinderen dat samen kunnen fixen.”
(Tea Adema, kinder- en opvoedcoach)

“Met ‘hooggevoeligheid’ heb ik al behoorlijk wat ervaring. Beroepshalve ben ik met dit onderwerp dagelijks bezig. Ik had dus al heel wat gelezen. Dit boek ‘Wegwijs in hooggevoeligheid’ wist me toch nog te boeien. Het is heel duidelijk en overzichtelijk. Heel wat aspecten komen op verdiepende wijze aan bod. De ‘getuigenissen’ van de dochter zijn erg praktisch.”
(BoekenEls, via bol.com)

“Dit boek is bijzonder omdat de auteur het samen met haar dochter Erienne (14) schreef. De informatieve hoofdstukken van Gerarda worden afgewisseld met de praktijkervaringen van Erienne, wat heel verhelderend werkt. Een aanrader!
(J/M Ouders)

“Na het lezen van verschillende boeken over HSP heb ik eindelijk een boek gevonden dat me heel duidelijk uitlegt wat er in mijn kind omgaat en hoe ik er moet mee omgaan. Ik heb verschillende tips al in praktijk toegepast, een verademing! Dank aan de schrijfster Gerarda van der Veen en haar dochter Erienne.”
(Gitta M. via bol.com)

Nu ook als eBook!

Wegwijs in hooggevoeligheid is ook verkrijgbaar als eBook. Te bestellen via de pagina van bol.com.